Vad är skandinavisk design?

Uttrycket ”skandinavisk design” är vida känt världen över. Om man frågar människor av olika nationaliteter vad det betyder, brukar de ofta beskriva ljusa, öppna lokaler med rena linjer och en generell avsaknad av plotter. Det handlar om en tidlös elegans som både är praktisk och vacker, samtidigt som den är ganska anonym i sin avsaknad av specifika krusiduller och mönster. I stället handlar det om minimalism, skickligt hantverk och naturliga material.

stay-2132344_960_720Skandinavisk design började som en rörelse bland formgivare i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island på 1950-talet och själva idén var att inredning skulle spänna över alla klasser och typer av hem. Vare sig man var i en rikemansfamilj eller en fattig arbetarklassmiljö var tanken bakom dessa nya inredningstrender desamma: att alla skulle ha tillgång till snygg design. Det var en modern idé i ett samhälle som genomgick stora förändringar i efterkrigstidens Europa. Precis som män och kvinnor av alla klassar kämpat sida vid sida skulle nu deras hem och arbetsmiljö vara likvärdig. Genom att använda billiga material som trä, stål och plast började designers ge uttryck för sina visioner om social demokrati.

Mycket av den nordiska designen handlar om att möbler och hushållsföremål skall vara praktiska och ekonomiska. Det är ingen tillfällighet att företag som IKEA slog igenom med sina enkla och billiga men samtidigt snygga möbler. Dess kritiker anklagar gärna möbelföretaget för en viss avsaknad av originalitet och personlighet men på sätt och vis är det just det som är en del av dess framgång. I hem i hela världen sitter det i skrivande stund familjer av alla nationaliteter, religioner och kulturer i svenska soffor omgivna av svenska bord och bokhyllor just därför; alla kan uppskatta den skandinaviska designens lätthet och snygga anspråkslöshet.

Även modevärlden har påverkats av rörelsens filosofi och designers som Filippa K kombinerar ren stil och praktiskhet. Man kan kombinera hennes kläder nästan hur som helst och deras sköna material och jordnära färger ger en både elegant och upplyftande effekt. Den skandinaviska designen är definitivt här för att stanna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *