Rustikt på egen hand

Få saker är så tillfredställande som att skapa själv. Det kan vara allt från ett par handstickade soffor, bakade kanelbullar eller att bygga ett nytt cykelställ; huvudsaken är att man har gjort det själv och att man kan få utlopp för sin kreativitet.

1024px-Swedish_Windsor_ChairsNär det kommer till heminredning finns det olika saker som man kan göra själv för att ge den där riktigt skandinaviska looken som blivit världsberömd. Man kan till exempel göra något så enkelt som att ta en gammal spegel som sett bättre dagar, och måla dess ram vit och vips, har man fått en elegant ny detalj att fröjda ögonen med.

En populär metod att använda när man ska måla möbler som skåp, sängar och bord är att ge dem ett rustikt utseende som internationellt kallas distressed. På detta sätt kan man få den modernaste möbeln att få en vacker, gammaldags look som passar väl in i det skandinaviska hemmet som ju bygger på att få in så mycket ljus som möjligt samtidigt som man har en känsla av elegans och tidlöshet.

  • Det första man behöver göra är att sandpappra möbeln så att eventuell yt-färg eller lack slipas bort. Det gör ingenting om det blir lite kvar på ytan, då det bidrar till den rustika effekten, men det är bra om man kan få bort den gamla färgen, särskilt om den bryter igenom den nya.
  • Måla sedan möbeln i den underliggande färgen. Det kan vara i princip vilken färg som helst men det är bra om den är mörkare än det yttersta lagret så att man får känslan av att man har ett gammalt föremål framför sig. Låt torka helt.
  • Ta den ljusa färgen och se till att den är lite utspädd. Den behöver inte vara vattnig men det är bra om den är ganska lös så att man lätt kan måla den över hela ytan utan att den blir heltäckande med en gång.
  • Innan färgen torkat helt kan man nu ta tidningspapper eller till och med sandpapper och torka och slipa bort detaljer som hörn eller sprickor för att få fram den underliggande, mörka färgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *