Klassiska föremål till hemmet och som presenter

Skandinavisk design utmärks för sin perfekta balans mellan funktion och elegans, praktisk användning och snygga stil och när ett hem väl är inrett med alla basmöbler som soffor, skåp och sängar är det de små detaljerna som gör det personligt. Smaken är bekant som baken men vill man hålla sig till den typiskt nordiska stilen som så många utländska besökare beundrar och gärna efterapar i sina egna hem så finns det många trevliga idéer.

Margrethe-skål_pastelfarverEn klassiker till köket är t.ex. den berömda Margretheskålen som använts i många årtionden för bakning i de svenska hemmen. Detta är en mycket lättanvänd melaminskål i rött som är perfekt för att vispa grädde eller knåda bröd men den är också förknippad med ett missförstånd. Den designroade ex-prinsen Sigvard Bernadotte har ofta fått äran för denna smarta skål men i själva verket designades den på 1950-talet av Jacob Jensen som arbetade för prinsens firma.

Den svenska älgen som man kan se på trafikskyltar landet över är idag också en mycket populär designdetalj. Det kan röra sig om allt från gardiner till matservetter och ger en humoristisk detalj till annars enkla föremål. En vit linneduk med gråa älgar är ett samtalsämne i sig, särskilt om man har gäster från utlandet, och bjuder in den svenska skogen till hemmet.

En trevlig present att ge bort när man är på utlandsresa är osthyveln. Av någon anledning har den aldrig spridits världen över, trots att den är så praktisk och snygg, och den uppskattas därför mycket. Osthyveln designades av en norrman Thor Bjørklund som var möbelsnickare och han har gått till historien med sin geniala uppfinning.

En snygg glasskål eller ett set glas från Kosta Boda eller Orrefors är också svenska klassiker som passar väl in i det skandinaviska hemmet. Ljuset reflekteras perfekt i dessa vackra föremål och bibehåller känslan av naturmaterial och luftighet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *