Det vackra nordiska träet

Naturmaterial är ett av de mest framstående dragen i Skandinavisk design och trä är det som utmärker över alla andra. Där sydeuropeiska länder länge använt mörka, tunga träslag har man i norden alltid tyckt om ljusare och lättare varianter. Idag finns det till och med speciella oljor som man kan färga sina golv med för att de ska få den nordiska trä-looken. Man kan också köpa målarfärger för att ge sina trätak och – möbler ett naturligt och ljusare utseende men det allra bästa är naturligtvis att använda de olika träslag som är så typiska för Skandinavien.

Dragon_hh_RichardsonEtt typiskt svenskt träslag är furu som tillverkas av tallen. När man först får fram materialet är träet ljust, men det mörknar med tiden, vilket gör att många använder sig av olika metoder för att behålla ljuset; alltifrån ljusa hem till speciella lacker. Furu möbler är vackra och lätta och designers älska att jobba med träet eftersom det är fullt av vackra, naturliga ådror. Ett annat populärt material är gran som är ljusare än furu och inte mörknar lika snabbt. Andra typiskt skandinaviska träd är björken, boken och eken som är ytterst lämpliga för golv och möbler. Beroende på hur man ytbehandlar träet kan man uppnå olika grader av glansighet och det finns färger man kan använda som ända bevarar träets naturliga form, årsringar och mönster.

Det nordiska träet inspirerar även formgivare och kunder utomlandsI Amsterdam gavs en grupp designers och arkitekter nyligen ett uppdrag att konstruera ett stadshus i skandinavisk stil och slutresultatet blev ett femvåningshus av paneler av fabrikstillverkat pinjeträ, som gav den där riktigt nordiska känslan. Man döpte huset till Houten Herenhuis, Trähuset, och interiören gjordes också den nästan uteslutande av trä. Till sist målade man huset Falu-rött för att ge den där riktigt skandinaviska looken och klienterna blev djupt imponerade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *