Design för småttingarna

I en tid där barns leksaker till stor del består av elektroniska spel, digitala världar och interaktiva pussel står den skandinaviska designen i skarp kontrast till denna teknologi. Precis som stilens möbler och kläder är leksakerna gjorda av naturmaterial som är enkla men samtidigt fyller sin funktion. Leksakerna är en resa bakår i tiden, och påminner om far- och morföräldrarnas barndom där enkla bilar, djur och dockor av trä utgjorde barnens underhållning.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Idag finns det flera skandinaviska företag som producerar dessa retroleksaker med stor framgång och man kan hitta dem både i fysiska butiker och på nätet. Ett sådant företag är Playsam som tillverkar små bilar, raketer och barnvagnar i skinande trä som både påminner om framtiden och gamla dagar. En klassisk gunghäst görs om till en stor gungande kanin med mjuka läderöron och dess formgivare Björn Dahlström har till och med tilldelats pris för sin originella design.

Finska Jukka Toys tillverkar sedan 1960-talet pedagogiska leksaker i skandinavisk design som spel med klossar och former. Äldre ler igenkännande då de ser den gamla ”spikbänken” där knoddarna med en stor trähammare glatt bankar i ett antal träbitar i en bänk om och om igen. En låda där locket har hål i olika former skall fyllas med träklossar i just dessa modeller och småttingarna får testa sig fram tills det kommer på hur man skall göra. Tanken är att barnet skall lära sig om form och färg samtidigt som leksaken både är trevlig att se på men också hållbar.

Barnets rum inreds också snyggt enligt den skandinaviska modellen där trygga möbler och prydnadsföremål tillverkas av material som är lätta att rengöra. Tapeter med stilrena djur i klara färger, gardiner med roliga mönster och mattor med siffror och bokstäver är vanliga. Allt ekologiskt och enkelt samtidigt som det är en fröjd för både unga och gamla ögon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *