De skandinaviska färgerna

Skandinavisk design utmärker sig för sin minimalism, naturmaterial och ljusa färger. Mycket av det beror på de nordiska omgivningarna; enorma skogar ger alla möjliga träslag att arbeta med och kylan ger inspiration till sparsamhet. Den demokratiska tanken bakom designrörelsen har också inspirerat formgivare i många årtionden att använda sig av material och kulörer som är tillgängliga för alla och som sträcker sig över tid, klass och ekonomi.

4843210145_0c7ee3d623_bFärgerna i de skandinaviska hemmen och arbetsplatserna är typiskt ljusa, något som är en naturlig följd av bristen på dagsljus under stora delar av året. Långt innan vetenskapen lyckades förklara syndrom som årstidsbunden depression, eller S.A.D. Seasonal Affective Disorder, talade svenskar om vinterdepression och lappsjuka och förstod att människan behöver ljus för att kunna fungera normalt. Man började därför måla sina hem vita, inklusive tak, trappor och möbler för att kunna absorbera så mycket som möjligt av de få stunder av vinterljus. Med tiden blev det en del av den skandinaviska designen.

För att bryta med det vita infogas även andra ljusa nyanser av blått och grått som harmoniskt smälter in med landets skogar och berghällar och resultatet blir lätta, glada och eleganta lokaler som ger känsla av luft och utrymme. Det är alltså inte fråga om sterilitet utan snarare finess och upprymdhet som en motpol till det hårda och mörka klimatet därute. Den ljusa gråa färgen har ingenting med tristess att göra utan med de vackra nyanser som olika stenar och bergarter har och hamnar i vacker samklang med både den urbana och agrara miljön, beroende på var man befinner sig. På liknande sätt infogas den lätta, skira ljusblåa tonen som också den lutar mot grått ibland; en glimt av himlen mellan molnen och det gråblåa havet som omger skandinaver.

De svenska somrarna kan vara oerhört ljusa och vackra men tyvärr är det inte ovanligt med långa regndagar också och här hjälper färgerna återigen till att hålla humöret uppe. När solen skiner känns det som att man formligen badar i ljus, vilket inspirerar till kreativitet men när det är lite dystrare därute har man fortfarande kvar den glada känslan inomhus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *