Blanda och inspireras

Vare sig man är professionell inredningsdesigner eller glad amatör så finns det ett enormt urval att tillgå för att gör sitt hem så vackert och praktiskt som möjligt. Det är det som är så typiskt för skandinavisk design. Man kombinerar modernt med gammalt men bibehåller hela tiden de rena linjerna, ljusa färgerna och funktionsvänlighet. Det här en form av inredning som står i skarp kontrast med t.ex det engelska hemmets plottrighet där småblommiga gardiner och möbler tävlar om uppmärksamhet med en myriad av mindre prydnadsföremål som porslinsdjur, tallrikar, vaser och tofsar. Eller det grekiska hemmet med stora, mörka trämöbler täckta med virkade dukar och broderade helgonbilder som täcker vardagsrummets väggar.

2866999605_98179b8e43_zNej, det skandinaviska hemmet förenar antikt med modernt på ett harmoniskt sätt; en vit matsal med ett antikt, vitt bord med lätta, ljusgråa bordsdukar och en kristallkrona med levade ljus. Ett vardagsrum med en vid, krämfärgad soffa, en stengrå ryamatta, en stor, vit kakelugn och en gammal farfarsklocka. Ett kök med vita skåp, en stor, ljusgrå arbetsyta och ljusblå och vitrandiga gardiner. Det handlar om luft och utrymme, klassiskt och modernt, rena linjer som bryts av roliga eller vackra detaljer.

Det finns oerhört många antikbodar och auktionshus i Sverige där man kan botanisera fritt för att hitta de där extra detaljerna som gör det svenska hemmet så intressant och inspirerande. Har man tid på helgen är det väl värt att ta en tur till landets många antikvariat och second handbutiker där man kan hitta möbler, ramar, speglar och andra inredningsdetaljer från alla tidsperioder och till skäliga priser. Många moderna möbelbutiker har också en retrospektion där man har inspirerats att göra nya föremål för hemmet i gammal stil; en stor radio, en handsmidd ljusstake, ett snidat middagsbord. Blanda stilarna och epokerna friskt för att uppnå det perfekta resultatet, helt efter eget tycke och smak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *